VN-vluchtelingencommissaris ongerust over "xenofoob klimaat" in Europa

door
Belga
Leestijd 1 min.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, toont zich ongerust over het "xenofoob klimaat" in Europa. Dat zegt hij in een interview met het Franse persagentschap AFP aan de vooravond van Wereldvluchtelingendag. "Het is de verantwoordelijkheid van politici om uit te leggen dat immigratie, of toch bepaalde aspecten ervan, kan bijdragen aan de ontwikkeling van samenlevingen en dat vluchtelingen nood hebben aan bescherming. Ze vormen dan ook geen probleem maar vluchten weg van gevaarlijke plekken", zegt Grandi.

"Wie het tegenovergestelde doet en de publieke opinie opzweept tegen de vluchtelingen en de migranten creëert een klimaat van xenofobie dat in het Europa van vandaag zeer onrustwekkend is", vindt de Italiaan. Dat is dan ook een "slecht voorbeeld" voor de landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie.

Wat het Europese vluchtelingenbeleid zelf betreft, hoopt Grandi dat er in de toekomst een "collectief en collegiaal" verdelingsmechanisme kan worden georganiseerd, zodat het niet langer een handvol landen zijn die de meeste vluchtelingen moeten opvangen, "terwijl de anderen hun grenzen dichtgooien".

Bron: Belga