Laat ons werken en blijf van ons statuut af, zeggen politievakbonden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Politievakbonden VSOA en NSPV vragen de politieke wereld niet te raken aan het statuut van de politiemensen. "Men moet ons met rust laten, ons werk laten doen en van ons statuut blijven", stelde Carlo Medo van het NSPV in De Zevende Dag. "Als men beweert dat men de politie apprecieert, dan vragen we geen woorden maar daden", vulde zijn VSOA-collega Vincent Houssin aan. Medo wees er in het Eén-programma op dat de politiemensen al maanden in de weer zijn en "heel erg moe" zijn. "We zitten krap. Het zijn ook telkens dezelfde mensen die worden ingezet voor verschillende opdrachten." Houssin gaf toe dat het aantal politiemensen per inwoner erg hoog ligt in ons land, maar nuanceerde dat België ook een draaischijf is voor criminele bendes.

Hij gaf bovendien aan dat de federale politie met een tekort van 22 procent op haar personeel zit, ofwel zowat 3.000 mensen, en dat de regering nu pas meer aanwervingen gaat doen. "Deze regering beweert te investeren in veiligheid, maar dat heeft ze pas gedaan na de operatie in Verviers. Deze regering heeft vorig jaar 600 minder effectieven aangeworven dan vertrekkenden."

Houssin merkt daarnaast op dat er initiatieven ter sprake komen waarbij wordt geraakt aan het statuut, zoals over de medische bescherming en de functionele verloning. "Onze mensen willen meer appreciatie", aldus de VSOA'er.

Beide vakbondsmannen vragen ook "eenheid van gezag". Ze verwijzen daarbij naar de vraag of agenten hun wapen mee naar huis mogen nemen. Het huidige koninklijk besluit schrijft voor dat de politiechef daarover beslist, waardoor de ene chef daar net om vraagt terwijl zijn collega's elders dat kunnen weigeren. "Wij vragen eenheid van gezag zodat de minister kan beslissen hoe de zaak in mekaar zit voor de hele politie", aldus Houssin.

Medo ziet er ook geen graten in dat politiemensen hun wapen ook gewoon zouden meedragen buiten hun dienst. "Het wapen op tafel is niet gevaarlijk, het is wie het hanteert die gevaarlijk is".

bron: Belga