Spoordirecties oordelen vandaag over kredietdagen

Na twee dagen onderhandelen heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront van het spoor een aangepaste versie van het voorstel over compensatie- en kredietdagen goedgekeurd. Dat zullen ze vandaag voorleggen aan de directies.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

De bonden hebben gisteren samengezeten om de verschillende voorstellen te bespreken die de spoordirecties van de NMBS, Infrabel en HR Rail hadden voorgelegd. Ze kwamen daarbij tot een «aanvaardbare variant» van een van de voorstellen.

De socialistische en christelijke spoorvakbonden stemmen onder meer in met de schrapping van een extralegale feestdag dit jaar (15 november) en nog een bijkomende feestdag vanaf volgend jaar (2 november). Verder verdwijnt vanaf 2017 één kredietdag per 28 kalenderdagen ziekte.

Verder was er nog de vakbondseis dat er tot begin 2019 geen extra productiviteitsinspanningen van het personeel worden gevraagd. Dat ‘moratorium' wordt, na enkele toegevingen van de directies, niet langer gevraagd.

De directies wilden daarmee niet instemmen, zo klinkt het bij de Franstalige christelijke spoorbond CSC. In ruil heeft ze wel drie andere productiviteitseisen ingeslikt, zo wordt benadrukt.

Vandaag is het aan de directies om te beslissen of ze in<HH>stemmen. CGSP, de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond, heeft een aanzegging lopen die een staking mogelijk maakt van 19 tot 26 juni.