Niemand lijkt te weten hoeveel jongeren er in politiecel moeten overnachten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Niemand lijkt te weten hoeveel jongeren er in een politiecel moeten overnachten bij gebrek aan opvangcapaciteit in het reguliere aanbod. Dat blijkt uit verschillende vragen van Groen. "Het is hemeltergend", zegt Groen-politica Elke Van den Brandt. Er overnachten nog steeds elke maand jongeren in een politiecel omdat er geen opvangcapaciteit is. Om hoeveel jongeren het precies gaat, is echter niet duidelijk. "Het is niet aan het Agentschap Jongerenwelzijn om te registreren hoeveel jongeren in een politiecel moeten overnachten door het gebrek aan gepaste opvang. Dat is een bevoegdheid van Binnenlandse Zaken en Justitie", zo antwoordde minister van Welzijn Jo Vandeurzen op een eerdere vraag van Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt.

Stefaan Van Hecke, Van den Brandts collega van Groen in de Kamer, legde de vraag daarom voor aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Maar ook zij moeten het antwoord blijkbaar schuldig blijven.

Zo zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat de gevraagde cijfers niet uit het de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie kunnen gefilterd worden. "Aangezien de politie door de bevoegde magistraat gevorderd wordt om de jongere een nacht te huisvesten, valt deze materie onder de bevoegdheid van mijn collega, Koen Geens, de minister van Justitie", aldus Jambon.

Maar ook Geens lijkt het niet de weten. Hij bevestigt enkel dat er geen minderjarigen worden opgesloten in gevangenissen (met uitzonderingen van jongeren tussen 16 en 18 die door de jeugdrechter uit handen worden gegeven). Over het aantal jongeren dat moet overnachten in politiecellen doet Geens geen uitspraken in antwoord op de vraag van Van Hecke.

Dat de verschillende ministers naar elkaar lijken te wijzen, kan voor Groen-politica niet door de beugel. "De bevoegde ministers weten dus nog altijd niet of jongeren in een crisis die geen plaats krijgen in centra, al dan niet goed terechtkomen. Het is hemeltergend. Telkens de kranten schrijven over jongeren die noodgedwongen in een politiecommissariaat moeten overnachten bij gebrek aan plaats, maken de ministers plechtige beloftes. Maar zelfs de eerste stap, monitoren, is nog steeds niet gezet. Nu blijft het bij steekvlammen".

bron: Belga