KAA Gent maakt financieringsdocumenten Arteveldestadion openbaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Gentse Ghelamco Arena maakte voorzitter Ivan De Witte (KAA Gent) een reeks documenten openbaar rond de financiële tussenkomsten van de stad Gent in de realisatie van het stadion. De club gaat daarmee in het verweer tegen de klacht van advocaat Walter Van Steenbrugge bij de Europese Commissie wegens "illegale staatssteun". "Er zit geen euro subsidie in het stadion, het enige wat de stad deed, is de bouw faciliteren", zegt voorzitter Ivan De Witte. Op de toelichting waren naast voorzitter Ivan De Witte, ook bestuurders Philip De Hulster en Patrick Devers en een deurwaarder aanwezig. De club vatte de inbreng van de stad Gent samen in een vijf pagina's tellende nota, en stelde een reeks aktes, overeenkomsten, kredietaanvragen en jaarrekeningen ter beschikking van geïnteresseerden. Zoals bekend investeerde de stad Gent, via de NV Buffalo (die voor 90 procent in handen is van de stadsontwikkelingsmaatschappij sogent) 24.509.980 euro in het voetbalgerelateerde deel van het stadion. Het gros van die middelen (23,5 miljoen euro) komt uit de omzetting van kortetermijnschulden in aandelen in de (projectmaatschappij) cvba Arteveldestadion.

Via kapitaalsverminderingen is het de bedoeling dat de stad over een termijn van vijftig jaar die middelen terugziet, bovenop een bonus van tien miljoen euro en een onderhouden stadion, benadrukten voorzitter De Witte en advocaat Devers. En die bonus werd als volgt berekend: de stad verdiende via de erfpachtvergoeding voor de gronden 3,8 miljoen euro, omdat voor de site 12,3 miljoen euro werd betaald, terwijl die volgens een schatting maar 8,4 miljoen euro waard is. De cvba verdient de komende vijftig jaar ook 3,44 miljoen euro uit opstalrechten aan KAA Gent / Horeca Foot, de bouwkost bedroeg ook 2,99 miljoen euro minder dan aangerekend aan KAA Gent/Horeca Foot en bij de aanleg van 128 parkeerplaatsen realiseerde de stad een meerwaarde van 801.000 euro.

"Er zit geen euro subsidie in het stadion, het enige wat de stad deed was de financiering faciliteren", klinkt het afsluitend. "Bovendien gebeurde alles marktconform, dit is een financieel mechanisme die de bouw mogelijk maakte."

bron: Belga