‘Slimmere' stad via online burgerplatform

De jonge start-up CitizenLab heeft een online participatieplatform gecreëerd waarop burgers ideeën kunnen plaatsen om samen hun toekomstige stad kunnen creëren. Op die manier wordt de beleidsvoering ‘slimmer', omdat de stad luistert naar de stem van haar burgers.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Oprichters Wietse Van Ransbeeck (foto, rechts), Aline Muylaert (links) en Koen Gremmelprez mochten CitizenLab voorstellen aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, en Alexander De Croo (Open Vld), viceminister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda en Telecom, op de European Business Summit in Brussel.

Wietse Van Ransbeeck: "Wanneer een stad sterk inzet op burgerparticipatie, kan ze de collectieve intelligentie van haar inwoners gebruiken en beter inspelen op de noden van de mensen. Daarom bieden wij een gebruiksklaar platform dat de stad kan personaliseren. De bedoeling is dat burgers hun ideeën online plaatsen met een beschrijving van het probleem, de locatie en een foto, zodat andere stadsbewoners kunnen voor- of tegenstemmen. Daarbij wordt social sharing op andere kanalen als Twitter en Facebook gestimuleerd, om het bereik te maximaliseren. Vervolgens gaan wij de verzamelde ideeën analyseren, zodat we het stadsbeleid een gerichte aanbeveling kunnen geven per topic."

Welke steden maken gebruik van CitizenLab?

Van Ransbeeck: "De stad Hasselt maakt gebruik van de software voor de ontwikkeling van hun nieuwe stadspark. Zo kunnen de burgers mee bepalen hoe het Kapermolenpark er zal uitzien op het gebied van dieren, sport en cultuur. Deze maand lanceren ook de steden Geel, Vilvoorde en Aalst participtieprojecten met CitizenLab. Aalst wil bijvoorbeeld een nieuw stadsmuseum inrichten, en zoeken naar verbetering van het welzijn van ouderen. We hebben ook de grens al overgestoken. Het Nederlandse Schiedam gebruikt CitizenLab om hun inwoners permanent te laten brainstormen over stedelijke uitdagingen. En deze zomer opent Kuala Lumpur ook een platform."

Welke invloed heeft CitizenLab op de politiek?

Muylaert: "Citizenlab levert data en analyses die overheden inzichten geven en ervoor zorgen dat ze tot betere oplossingen komen. Onze aanpak maakt besluitvorming dus transparanter."

(cdc)