VN verlengen sancties tegen Zuid-Soedan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag gestemd voor een verlenging met een jaar van de gerichte sancties tegen individuen die de vrede en veiligheid in Zuid-Soedan in gevaar brengen, en beveelden ook een onderzoek naar de wapentrafiek in het land.

In maart 2015, ten midden van het conflict tussen de troepen van president Salva Kiir en de rebellen die trouw zijn aan vicepresident Riek Machar, ontwikkelde de VN-Veiligheidsraad een sanctieregime dat reisverboden en het bevriezen van financiële middelen mogelijk maakte.

Onder internationale druk ondertekenden beide partijen in augustus vorig jaar een vredesakkoord, waarbij onder meer een ontwapening en demobilisatie overeengekomen werd. Desondanks bereikten berichten de VN-Veiligheidsraad over een voortdurende bewapening door beide partijen, waardoor de opdracht werd gegeven tot een onderzoek.

De Veiligheidsraad zal informatie onderzoeken over "de voorziening, verkoop of overdracht van wapens aan mensen of entiteiten die de implementatie van het vredesakkoord ondermijnen", zo klinkt het.

De VN waarschuwden dinsdag ook dat sinds het uitbreken van gevechten in februari in een deel van het Wau-district meer dan 21.000 mensen hun woonplaats moesten verlaten.

bron: Belga