Biofysicus Hugh Herr krijgt Prinses van Asturiëprijs voor Onderzoek en Techniek

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse biofysicus Hugh Herr krijgt de prestigieuze Prinses van Asturiëprijs in de categorie Onderzoek en Techniek. De wetenschapper van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) die beide benen verloren heeft, is "op het vlak van bionica en biomechanica wereldwijd een leidende figuur", zo stelde de jury vandaag in het Noord-Spaanse Oviedo. De 51-jarige Herr heeft "de meest hoogwaardige protheses ter wereld ontwikkeld", luidde het. Herr was een gepassioneerd klimmer toen hij op 17-jarige leeftijd bij een tragisch ongeval tijdens een expeditie naar Mount Washington, in de Amerikaanse staat New Hampshire, beide benen (onder de knie) verloor. Zijn levensverhaal werd in 2002 verteld in de televisiefilm "Ascent: The story of Hugh Herr". Naast vele andere onderscheidingen kroonde het tijdschrift Time hem in 2011 tot "leider van het bionische tijdperk."

De Prinses van Asturiëprijs staat bekend als de "Spaanse Nobelprijs" en wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt in acht categorieën. Aan de prijs is onder meer een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Dit jaar werden voor Herr al de Spaanse actrice Núria Espert (Kunst), de Amerikaanse fotograaf James Nachtwey (Mensheid en Communicatie) en de Britse classicus Mary Beard (Sociale Wetenschappen) gelauwerd.

Tot twee jaar geleden werd de prijs nog de Prins van Asturiëprijs genoemd, de prijs wordt namelijk vernoemd naar de titel van de kroonprins. Sinds de troonswissel in Spanje, in juni 2014, is koning Felipe VI aan de macht. Daardoor is er nu een Prinses van Asturië, Felipe's oudste dochter Leonor.

Bron: Belga