'Stoffige oude beker' brengt 4 miljoen euro op

De Universiteit van Staffordshire heeft maar liefst 4,1 miljoen euro opgehaald met de verkoop van een zeldzaam artefact uit de Chinese Ming-dynastie. De instelling heeft de ontdekking te danken aan Flavia Swann, professor ontwerpgeschiedenis met heel wat expertise in keramiek.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Professor Swann stuitte op het artefact in de jaren 70, na een gesprek met het hoofd van het departement van keramische technologie. Hij zei dat ze nog een boel oude, stoffige potten hadden die enkel in de weg stonden. De professor stelde echter vast dat het een verzameling zeldzame Chinese artefacten betrof, die de universiteit uit het oog verloren was na de Tweede Wereldoorlog.

Verder onderzoek toonde aan dat de collectie het werk was van Ernest Thornhill. Over Thornhill is niet veel geweten, behalve dat hij een Londense chemicus was met een voorliefde voor Chinese artefacten was. Toen de Tweede Wereldoorlog losbarstte, besloot hij zijn collectie te beschermen door de meer dan 270 stukken te doneren aan de Universiteit van Staffordshire.

De onderwijsinstelling heeft de collectie jarenlang bewaard op een geheime locatie. Tijdens een waardebepaling vorig jaar werd een bijzonder zeldzame beker uit de Ming-dynastie ontdekt. De kelk zou in 1425 gemaakt zijn voor een keizer. De waarde van het artefact werd geschat op 2 miljoen pond (2,6 miljoen euro), maar ging onder de hamer voor 3,17 miljoen pond, maar liefst 4,1 miljoen euro. Professor Swann bevestigde aan de BBC dat het geld gebruikt zal worden voor een nationaal centrum voor keramiek.