"Werknemer in Vlaanderen gaat erop vooruit"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vindt dat de modale burger en werknemer in Vlaanderen erop vooruitgaat onder de regering-Michel, in tegenstelling tot wat de vakbonden beweren. De werkgeversorganisatie pakt uit met een simulatie waaruit dat zou moeten blijken. Voka is niet de eerste die met een soort taxshiftcalculator zijn gelijk tracht te bewijzen. Onder meer de vakbond ACV kwam er eerder al mee op de proppen. Alleen blijkt uit de berekeningen van de werkgevers dat de hogere tarieven van elektriciteit en dergelijke gecompenseerd worden door de taxshift en de loonindexering. De vakbonden beweren uiteraard het tegenovergestelde.

Zo houdt een gezin met een arbeider (1.700 euro netto) en een lager bediende (1.500 euro) met twee kinderen volgens de Voka-berekeningen op jaarbasis meer dan 1.000 euro en binnen enkele jaren zelfs meer dan 2.000 euro extra koopkracht over. Volgens de berekeningen van de vakbond zou een gelijkaardig gezin er met enkele honderden euro op jaarbasis op achteruit gaan. Belangrijk verschil: Voka vertrekt bij de lonen na de indexsprong.

Voka grijpt de berekeningen aan om het einde van de stakingen te eisen. "De stemmingmakerij van de vakbonden is onterecht. We roepen de regering dan ook op om snel een einde te maken aan alle wilde stakingen. Het kan niet langer zijn dat een minderheidsgroep de overheid en het land gijzelt met onverantwoorde daden", zegt Voka-topman Hans Maertens.

bron: Belga