Neoliberalisme doet meer kwaad dan goed, zegt het ... IMF

door
Belga
Leestijd 1 min.

Besparingen, privatiseringen en deregulering - zeg maar de drie pijlers van het neoliberalisme - doen meer kwaad dan goed. De vaststelling is al wel meer gemaakt, maar wordt nu onderschreven in een rapport van toponderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), jarenlang de vaandeldrager van de neoliberale economie. Neoliberalisme kan omschreven worden als "kapitalisme in zijn zuiverste vorm". In hun in juni verschijnend rapport, "Neoliberalism: Overstated", geven de vorsers toe dat de "zegeningen van sommige beleidsopties eigen aan de neoliberale agenda blijkbaar wat zijn overdreven". Er zijn aspecten van het neoliberalisme die "niet het verwachte resultaat hebben opgeleverd", aldus de opstellers van het in juni in het driemaandelijks IMF-tijdschrift 'Finance & Development' verschijnende rapport.

Met name hun analyse van twee steunpunten van neoliberaal beleid, buikriemoperaties en het verwijderen van alle beperkingen op de kapitaalstroom, komen de onderzoekers tot "drie verontrustende conclusies", zoals 'Neoliberale voorschriften leveren weinig groei op'.

Daarnaast verhogen zij de ongelijkheid, met funeste gevolgen voor de verhouding tussen groei en ongelijkheid.

Tot slot leidt verhoogde ongelijkheid op haar beurt tot het ondergraven van het niveau en de duurzaamheid van die groei.

Eén van de aangeboden oplossingen is een betere verdeling van de welvaart(sgroei) en van de inkomens.

bron: Belga