Oxfam zoekt zijn heil in crowdfunding

Oxfam heeft een crowfundingactie voor een ontwikkelingsproject gelanceerd, een primeur voor ons land. Het doel: de modernisering van de landbouw in Burkina Faso.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Met de steun van Belgische boeren en een Oxfam-crowdfundingactie bij het Belgisch publiek gaan boeren in Burkina Faso een mini-melkerij opzetten. Daarmee willen ze het hoofd bieden aan de goedkope import van Europees melkpoeder. Gezocht: 9.528 euro vóór 30 juni.

Die boodschap verspreidt Oxfam, de ontwikkelingsorganisatie die ijvert voor eerlijke handel en rechtvaardige handelsregels naar aanleiding van de Internationale Dag van de Melk. De crowdfunding van een ontwikkelingsproject is een primeur voor België.

Modernisering machines

Oxfam-Solidariteit steunt al acht jaar de melkboeren in Burkina Faso en doet dat concreet met verbeterde teelttechnieken en beheer van de weiden, maar ook de ontwikkeling van lokale melkproductie en een betere organisatie van de melkboeren.

In het stadje Bittou bestaat al dertig jaar een mini-melkerij. Zowat alles gebeurt er nog met de hand. Zolang de machines niet gemoderniseerd worden, kan de melkerij geen grote volumes aan. In een warm klimaat zoals in Burkina Faso moet je melk bovendien zo snel en hygiënisch mogelijk behandelen.

Bijdragen vanaf 5 euro

De ontwikkelingsorganisatie wil 9.528 euro ophalen voor de melkerij in Bittou. Het ingezamelde bedrag gaat naar een pasteurisatiemachine en een verpakkingsmachine. Als er meer geld wordt ingezameld, dan gaat dit naar verpakkingsmateriaal en veevoedervoorraad.

"Oxfam is de eerste Belgische ngo die crowdfunding inzet voor een dergelijk Noord-Zuid-project», aldus Luc Colebunders, voorzitter van de Belgische Crowdfunding Federatie. «Het succes van het project hangt nu af van de steun van het Belgisch publiek." Investeren kan vanaf 5 euro.