Filipijnse troepen doden naar eigen zeggen 54 jihadisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het zuiden van de Filipijnen zijn volgens het leger bij gevechten en luchtaanvallen 54 leden van een moslimterreurgroep en twee soldaten om het leven gekomen. De strijdkrachten van het Zuidoost-Aziatische land waren op 26 mei in Butig, in het noorden van het eiland Mindanao, een offensief begonnen tegen de Maute-groep, waarbij negen soldaten verwond werden, aldus een woordvoerder maandag. De extremisten hadden in april zes arbeiders van een zagerij ontvoerd en twee van hen onthoofd. Ze hadden drie weken voor de presidentsverkiezing in het zuiden van de archipel ook zendmasten opgeblazen. Bij de Maute-groep hebben zich volgens het leger vooral vroegere leden van Jemaah Islamiyah aangesloten, een aan al-Qaida gelinkte terreurorganisatie. De groep heeft ook trouw gezworen aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

In het zuiden van de Filipijnen vechten groepen al decennialang voor meer autonomie. Ze plegen aanslagen en persen losgeld af. In april werd een Canadese gijzelaar nog onthoofd door de islamitische Abu Sayyaf-militie. Ze houden nog verschillende buitenlanders en Filipino's gegijzeld.

De nieuwe president, Rodrigo Duterte, is afkomstig uit het zuiden van het overwegend katholieke land. Na zijn verkiezingsoverwinning van 9 mei bedreigde hij de moslimterreurorganisaties met harde maaatregelen, indien ze hun gijzelaars niet vrijlaten en zich overgeven.

bron: Belga