Hollande en Merkel gedenken Slag bij Verdun

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Franse stad Verdun wordt de Slag bij Verdun herdacht, een van de bloedigste aanslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog die in 1916 aan meer dan 300.000 Franse en Duitse militairen het leven kostte. De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn bij de plechtigheden aanwezig. De Slag bij Verdun staat tot vandaag symbool voor de zinloze slachting van mensenlevens: de Duitse en Franse troepen moordden mekaar tien maanden lang uit zonder daarbij strategische voordelen te verwerven.

Hollande en Merkel begonnen de dag zondag met een bezoek aan het Duitse soldatenkerkhof van Consenvoye. In Verdun herdenken ze 's middags de kinderen van de stad die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Daarna gaat het naar het dorp Fleury-devant-Douaumont waar de twee een voor 12,5 miljoen euro volledig gerenoveerd herdenkingsmonument in gebruik nemen en ook een plechtigheid bijwonen in het knekelhuis van Douaumont. Daar ligt het gebeente van naar schatting 130.000 niet-geïdentificeerde militairen.

In Douaumont willen Hollande en Merkel ook een signaal uitsturen van de blijvende Frans-Duitse samenwerking na de oorlogen van de 20ste eeuw. De militaire begraafplaats is de plek waar president François Mitterand en bondskanselier Helmut Kohl mekaar in 1984 de hand reikten, wat het symbool werd van de verzoening tussen beide landen. De twee landen zijn sindsdien de drijvende kracht geweest achter de grotere Europese integratie.

Een van de belangrijkste elementen van de herdenking is de betrokkenheid van de jeugd. De Duitse regisseur Volken Schlöndorff heeft een voorstelling gemaakt waaraan vierduizend Franse en Duitse tieners deelnemen. Volgens hem is de herdenking van Verdun in de handen van de jongere generatie. "Het gaat niet om een of ander herdenkingsvuur dat ontstoken wordt of volksliederen die voor de zoveelste keer worden gespeeld, maar om de vijftien minuten waarin deze jongeren de begraafplaats op gaan", aldus Schlöndorff.

Bron: Belga