Bpost - Positie versterken essentieel voor toekomst bpost

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is essentieel dat bpost onderzoekt hoe het zijn positie in de nieuwe economie verder kan versterken. Dat is goed voor het bedrijf, de medewerkers en de Belgische economie. Dat zegt minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) zondagavond, nadat is gebleken dat onderhandelingen over een overname van PostNL door bpost afgesprongen zijn. Volgens De Croo moet "een performant en sterk postbedrijf als bpost de vrijheid krijgen om te onderzoeken hoe het zich verder kan versterken in een omgeving die razendsnel verandert onder impuls van de digitale revolutie". Klassieke brieven gaan erop achteruit, terwijl er onder impuls van de e-commerce een sterke stijging is van het pakjesvolume.

"Dat bpost en PostNL de voorbije maanden een mogelijke combinatie van de twee bedrijven onderzochten, betekent dat het management die ambitieuze groei- en diversificatiestrategie ernstig neemt", aldus nog de minister.

Hij spoort bpost aan om op dezelfde weg verder te gaan. "Een toekomstgerichte strategie is meer dan ooit cruciaal om succesvol te zijn en werkgelegenheid te verzekeren."

Volgens De Croo steunt de regering bpost in het bekijken van de opties om het bedrijf te versterken. Hij voegt daar drie krijtlijnen aan toe: de verworven rechten van werknemers moeten steeds gegarandeerd zijn, het bedrijf moet sterker worden (met onder meer oog voor nieuwe markten en producten van de toekomst), en het bedrijf moet economisch in België verankerd blijven.

De Kamer keurde eind vorig jaar een wetsontwerp goed dat de staat toelaat om minder dan de helft van de aandelen in bpost en Proximus aan te houden. Momenteel heeft de staat nog een belang van 51,04 procent in bpost. Mocht de transactie met PostNL doorgegaan zijn, zou het belang van de staat onder de helft gezakt zijn.

bron: Belga