Nederland krijgt eerste zelfvoorzienend dorp

Het is al langer geweten dat de huidige agressieve landbouwtechnieken een zware tol kunnen eisen van het milieu. Vanuit die bezorgdheid is een nieuw project op poten gezet in Nederland, waar het eerste van een reeks van hightech boerendorpjes aangelegd wordt.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Het project wordt net buiten Amsterdam gebouwd, is oorspronkelijk het geesteskind van de in Californië gevestigde ontwikkelaar ReGen Villages. Nadat de eerste gemeenschap zal opgezet zijn in 2017, wil het Amerikaanse bedrijf het concept uitbreiden naar Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland.

Onafhankelijke gemeenschappen zijn niet echt een nieuw idee, maar dit is geen poging om de eenvoudige, pastorale manier van leven te recreëren. Dit initiatief wil de kracht van de technologie gebruiken om "off-grid capable neighbourhoods" te bouwen die het comfort van een reguliere moderne levensstijl aanbieden, maar die zijn volledig zelfstandig en duurzaam zijn.

"We willen ons profileren als de Tesla van eco-dorpen", zegt James Ehrlich, CEO van ReGen Villages, tegen Fast Company. "We herdefiniëren de ontwikkeling van residentieel vastgoed door regeneratieve wijken te creëren. Daarom gaan we op zoek naar stukken landbouwgrond, waar we meer biologisch voedsel, meer schoon water en meer schone energie kunnen produceren."

Als het Nederlandse dorp een succes wordt ondanks het koele klimaat, dan wil Ehrlich de duurzame gemeenschappen uitbreiden naar het koele klimaat van Noord-Europa en vervolgens naar het Midden-Oosten. "We pakken de eerste twee moeilijkste klimaatgebieden aan", zegt de CEO. "Vanaf dan kunnen we uitbreiden op wereldwijde schaal - het platteland van India, de sub-Sahara in Afrika - waar de bevolking zal toenemen. "Als men in India en Afrika dezelfde soort voorsteden wil bouwen zoals in het westen, dan gaat onze planeet het niet halen."