Zikavirus - "Olympische Spelen moeten verplaatst of uitgesteld worden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Olympische Spelen, die deze zomer plaatsvinden in Rio de Janeiro, zouden vanwege de zika-epidemie best verplaatst of uitgesteld worden. Dat schrijven 150 internationale experts in een open brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie, waarover onder meer BBC schrijft. Ze noemen het "onethisch" om de Spelen te laten plaatsvinden en roepen de WHO op om haar richtlijnen over het zikavirus aan te passen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei eerder deze maand dat het geen redenen ziet om de Olympische Spelen te verplaatsen of uit te stellen.

De zika-epidemie brak vorig jaar uit in Brazilië, en verspreidde zich nu al over meer dan 60 landen. Het virus, dat wordt verspreid door muggen, wordt gelinkt aan ernstige geboorteafwijkingen.

De experts, onder wie wetenschappers, dokters en medische ethici uit instellingen als Oxford University in Groot-Brittannië en de universiteiten van Harvard en Yale in de Verenigde Staten. Ze halen aan dat het programma van Brazilië om de Aedes Aegypti-muggen uit te roeien mislukt is, en dat het land een "verzwakt" gezondheidssysteem. Daarom roepen ze op de Spelen uit te stellen of te verplaatsen, "in naam van de volksgezondheid".

"Men creëert een onnodig risico wanneer 500.000 buitenlandse toeristen uit alle landen de Spelen bijwonen, mogelijk besmet raken en weer naar huis gaan naar plaatsen waar het virus endemisch kan worden", klinkt het. Het grootste risico bestaat erin dat de atleten besmet raken en terugkeren naar hun arme landen, die nog niet blootgesteld werden aan een zika-uitbraak.

De experts drukken ook hun bezorgdheid uit over het belangenconflict van de WHO vanwege haar partnerschap met het IOC.

De WHO heeft nog niet gereageerd op de brief. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is er alvast geen reden die te maken heeft met de volksgezondheid om de Olympische Spelen uit te stellen om te verplaatsen.

bron: Belga