Initiatie in vreemde talen kan binnenkort van het eerste leerjaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een eerste kennismaking met Frans, Engels of Duits? Binnenkort mogen basisscholen er al in het eerste leerjaar mee starten. Vanaf het derde leerjaar mag dat uitgroeien tot echte taallessen. Dat heeft Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) aangekondigd als deel van de ruimere onderwijshervorming. De scholen zijn vrij om te bepalen of en hoe ze met de nieuwe mogelijkheden omgaan. Verplicht is het niet, verzekerde Crevits. Naast de grotere focus op vreemde talen krijgen basisscholen de mogelijkheid om al wat meer te differentiëren in het vijfde en zesde leerjaar. Dat biedt kinderen die het wat moeilijker hebben bijvoorbeeld de kans om bepaalde vakken wat bij te spijkeren tijdens de schooluren.

De opsplitsing van het oude wereldoriëntatie - WO - biedt dan weer de kans voor leerkrachten om zich wat te specialiseren. Daardoor zouden zij de nieuwe vakken 'wetenschap en techniek' of 'mens en maatschappij' in verschillende klassen kunnen geven. Voor de vakken muziek, techniek en Frans zouden bijzondere leermeesters naar de school kunnen komen, zoals dat nu al kan voor sport.

De Vlaamse regering wil tot slot zoveel mogelijk kleuters in de kleuterklas krijgen. Naast de participatietoeslag van driehonderd euro voor kinderen die op drie- en vierjarige leeftijd voldoende naar school komen, wordt de verplichte aanwezigheid voor vijfjarigen in de derde kleuterklas uitgebreid van 220 naar 250 halve dagen.

bron: Belga