Persoonlijke assistente en chauffeur van Mandela krijgen hun deel van erfenis

door
Belga
Leestijd 1 min.

De chauffeur en de persoonlijke assistente van Nelson Mandela, die twee jaar geleden overleed, hebben hun deel van de erfenis van de voormalige Zuid-Afrikaanse president gekregen tijdens een ceremonie in Johannesburg.

De totale nalatenschap van Mandela wordt geschat op 46 miljoen rand (ongeveer 3 miljoen euro). 1,2 miljoen euro daarvan werd door Mandela in een familiefonds gestopt.

Negen voormalige personeelsleden, waaronder zijn chauffeur en zijn persoonlijke assistente Zelda la Grange, kregen ieder 50.000 rand (ongeveer 3.300 euro) uit dat fonds. Ook aan de universiteit, lagere en middelbare school waar Mandela studeerde werd vrijdag een cheque overhandigd.

Om de erfenis van Mandela was eerder al heel wat te doen. Zo zou zijn huis in Qunu, in de zuidelijke provincie Cap-Oriental, nog steeds het onderwerp zijn van een juridische strijd, aangespannen door zijn ex-vrouw Winnie Madikizela Mandela. Rechter Dikgang Moseneke, een van de drie executeurs van het testament van Mandela, ontkent echter dat er conflicten zouden zijn binnen de familie van Mandela over de erfenis: "Ondanks de speculaties in de media, is er geen sprake van een conflict. De familie blijft verenigd in haar liefde voor Mandela", klonk het.

Nelson Mandela was de Zuid-Afrikaanse president tussen 1994 en 1999 nadat hij 27 jaar in de gevangenis doorbracht voor zijn rol in de strijd tegen de apartheid. Hij overleed op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd.

Bron: Belga