Microsoft en Facebook gaan onderzeese kabel aanleggen tussen VS en Europa

door
Belga
Leestijd 1 min.

Technologiegiganten Microsoft en Facebook hebben donderdag aangekondigd dat ze gezamenlijk een project zullen opstarten om een nieuwe internetkabel aan te leggen tussen de VS en Europa. Het zou gaan om de kabel met de hoogste capaciteit die ooit werd aangelegd onder Atlantische Oceaan. De kabel van 6.600 kilometer zal het noorden van Virginia verbinden met Bilbao in Spanje en zal beheerd worden door het Spaanse telecombedrijf Telxius. Hij krijgt de naam Marea, Spaans voor getijde, en zal bestaan uit acht zogenoemde "fiber pairs".

Volgens de bedrijven dient de nieuwe internetkabel vooral om de ontwikkeling van de nieuwe generatie internetinfrastructuur te versnellen, en om te beantwoorden aan de explosieve groei van dataconsumptie, waardoor de diensten van de bedrijven sneller zullen werken en betrouwbaarder zullen worden in Europa.

De bouw van de kabel begint in augustus en zou in 2017 afgerond zijn. Hoeveel de bedrijven investeren in het project werd niet bekendgemaakt.

Normaal gezien zijn het de telecombedrijven die instaan voor het aanleggen van de kabel, meldt Business Insider nog. Omdat de vraag naar data stijgt, willen de technologiebedrijven echter meer controle krijgen over de netwerken waarop ze beroep doen. Zo werkte Google in 2014 al samen met vijf Aziatische telecombedrijven om een onderzeese kabel van 300 miljoen dollar aan te leggen tussen de VS en Azië.

bron: Belga