Manneken pis plast melk op Internationale dag van de Melk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Manneken Pis gaat op de Internationale dag van de Melk, op 1 juni, melk plassen. Het bekendste ketje van Brussel zal die dag ook gekleed zijn als een Afrikaanse veehouder. Met de actie wil Dierenartsen Zonder Grenzen België (DZG) de aandacht vestigen op Afrika, waar melk een essentiële bron is van voeding en inkomsten, laat de organisatie weten in een mededeling. In ontwikkelingslanden leven meer dan een miljard mensen van de veeteelt, zegt de vzw. De productie van het 'witte goud' verloopt ten zuiden van de Sahara evenwel niet optimaal. "Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 liter melk per dag levert, is dat voor een Afrikaanse koe maar twee of drie liter, en nog een liter minder tijdens het droge seizoen", zegt Dierenartsen Zonder Grenzen België. En dat door een gebrek aan water, voedingsstoffen en veterinaire zorgen in landelijke gebieden.

"Enkel al door het verbeteren van hun voeding en gezondheid, kunnen de koeien drie keer meer melk geven", benadrukt de organisatie. Zo kunnen de boeren zelf meer consumeren, maar ook meer verkopen. "Door aandacht te besteden aan de gezondheid van de kudde en de lokale melkproducten in Afrika, wil Dierenartsen Zonder Grenzen België strijden tegen de honger en armoede. Ondanks de belangrijke rol van de veeteelt, krijgt die slechts 1 procent van de publieke steun voor ontwikkeling".

Wie op 1 juni passeert bij Manneken Pis kan daar proeven van van fairtrade melk van Fairebel, het label van de Belgische boeren van de coöperatieve Faircoop.

bron: Belga