Neergeslagen politiecommissaris stelt zich burgerlijke partij tegen dader

door
Belga
Leestijd 2 min.

Commissaris Pierre Vandersmissen stelt zich burgerlijke partij tegen de man die hem tijdens de nationale betoging van afgelopen dinsdag neersloeg. Dat meldt de krant La Libre Belgique en wordt bevestigd door meester Sven Mary, de advocaat van de commissaris. Die vraagt zich af of de betoger niet moet vervolgd worden voor poging doodslag. Op videobeelden van de betoging is te zien hoe commissaris Vandersmissen aan het einde van de betoging, als een aantal relschoppers amok maken, langs achter wordt neergeslagen door een man in een rood T-shirt, waarna de commissaris ineen zijgt en de aanvaller er vandoor gaat. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Nadat het Brusselse gerecht een opsporingsbericht verspreidde over de agressie, bood de 43-jarige T.F. zich aan bij de lokale politie in Ukkel. Vandaag werd hij voorgeleid bij het Brusselse parket, dat hem rechtstreeks dagvaardde voor de 50ste kamer van de correctionele rechtbank. Daar zal hij zich op 17 juni moeten verantwoorden voor gewapende weerspannigheid, het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp en opzettelijke slagen en verwondingen met de arbeidsongeschiktheid van een persoon die de openbare macht vertegenwoordigt tot gevolg.

"Ik zal me op die zitting burgerlijke partij stellen voor commissaris Vandersmissen", zegt meester Mary. "Ik zal daar ook de vraag opwerpen of de aanvaller niet moet vervolgd worden voor poging doodslag. Als het klopt dat de man die slag toebracht met een voorwerp, dan lijkt mij dat, gezien de plaats waar de slag wordt toegebracht, op de schedel, en de kracht waarmee dat gebeurt, een juistere kwalificatie. Het zal dan aan het parket en de rechtbank zijn om daarover te oordelen."

bron: Belga