Zweedse rechtbank handhaaft Europees aanhoudingsbevel tegen Assange

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een rechtbank in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft het Europese aanhoudingsbevel tegen Julian Assange in een zaak van seksuele agressie bevestigd. De rechtbank gaat daarmee in tegen een recent vonnis van de werkgroep Willekeurige Opsluiting van de VN, die van oordeel is dat de Australische stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks arbitrair vastgehouden wordt, omdat hij al jarenlang zijn toevlucht moet zoeken in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Zweedse aanklagers blijven erbij dat Assange "verdacht blijft van verkrachting" en dat de kans bestaat dat hij op de vlucht zou slaan voor een eventueel proces, klinkt het in een persbericht. Het Europese aanhoudingsbevel blijft dan ook van kracht, omdat er "geen enkel nieuw element is opgedoken in het dossier", aldus de bevoegde rechters.

De man achter Wikileaks verblijft al sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, om het bewuste arrestatiebevel dat door de Zweedse openbare aanklaagster Marianne Ny werd uitgevaardigd te ontlopen. Hij vreest dat een Britse uitwijzing naar Zweden zou kunnen leiden tot een overbrenging naar de Verenigde Staten, waar hij wel eens tot levenslang veroordeeld zou kunnen worden voor zijn rol in het "publiceren van staatsgeheimen" via Wikileaks.

De VN-werkgroep voor Willekeurige Opsluiting oordeelde in februari dat Assange het slachtoffer is van arbitraire detentie en dat Zweden en Groot-Brittannië daarmee zijn fundamentele rechten schenden. Dat vonnis werd echter verworpen door Ny, die Assange wil verhoren in de verkrachtingszaak. Ook Groot-Brittannië, dat wettelijk verplicht is Assange aan Zweden uit te leveren als die de ambassade verlaat, liet weten de VN-beslissing "uiterst gebrekkig" te vinden.

Het Zweedse parket verklaart intussen tevreden te zijn over de beslissing van de rechtbank in Stockholm en voegde eraan toe dat de onderhandelingen met de Ecuadoraanse autoriteiten, om Assange te ondervragen in de Londense ambassade zelf, worden voortgezet.

bron: Belga