Vakbonden gaan voorstel Geens voorleggen aan achterban, zeker tot maandag staking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vakbonden van de cipiers en de minister van Justitie zijn vanmiddag met een voorstel tot protocol uit elkaar gegaan. De Franstalige vakbonden zullen dit voorstel maandag voorleggen aan hun achterban. Tot dat zullen de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen hun staking, die nu al een maand duurt, verderzetten. Het nieuwe voorstel van de minister voorziet erin dat er met de 480 extra aanwervingen tegen midden 2017 7.075 personeelsleden zullen zijn in het Belgische gevangeniswezen. Tegen dan moet het aantal gevangenen gedaald zijn tot minder dan 10.000. De gevangenissen zullen op vrijwillige basis kunnen kiezen of ze hun manier van werken - rationalisering - zullen aanpassen. Indien hiervoor gekozen krijgen de gevangenisbewakers een flexibiliteitspremie, om het loonverlies te compenseren.

Daarnaast belooft de minister de verouderde infrastructuur aan te pakken. Koen Geens maakt hiervoor 56 miljoen euro vrij, 46 miljoen voor gewone aanpassingswerken en 10 miljoen euro voor urgente beveiligingswerken.

De minister wil dit alles verwezenlijkingen tegen het midden van 2017. Dan vindt er een evaluatiemoment plaats van de ingeslagen koers.

De Franstalige vakbonden zullen dit voorstel tot protocol maandag om 13 uur aan hun achterban voorleggen, niet verdedigen, zei Laurence Clamar van de christelijke overheidsvakbond CSC na afloop. De Nederlandstalige bonden ACOD en ACV waren in principe op 6 mei al akkoord met het voorstel van de minister. Nu er extra maatregelen aangekondigd worden, zullen zij geen probleem hebben om dit door de basis te laten goedkeuren.

bron: Belga