Vakbonden en Geens gaan dag na betoging op zoek naar definitieve doorbraak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een dag na de nationale betoging van de vakbonden tegen het besparingsregime van de regering-Michel zitten de overheidsvakbonden van de cipiers vandaag opnieuw samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een doorbraak in de gevangenisimpasse te vinden. Dag op dag een maand duurt de staking van de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen nu al. De rationaliseringsplannen van Geens om de besparingen in het gevangeniswezen, -10 procent tegen 2018, te compenseren, terwijl er aan de verouderde infrastructuur niets gedaan wordt, zijn de gevangenisbewakers aan Franstalige kant nog steeds een doorn in het oog.

Maar na een maand onderhandelen zou er woensdag toch witte rook uit de schouw van het kabinet aan de Waterloolaan kunnen komen. De minister zal zijn voorstellen en maatregelen voorleggen aan de bonden, zegt zijn woordvoerster.

Voor de Franstalige syndicalisten is de belangrijkste voorwaarde dat de minister de belabberde infrastructurele toestand van de gevangenissen in Wallonië en Brussel erkent en daar ook naar handelt.

De Vlaamse vakbonden gingen op 6 mei al akkoord met de voorstellen van Geens. Twintig dagen later hebben zij enkel nog meer toegevingen gekregen van de overheid. Maar Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV waarschuwt: "Wij hebben dringend extra mensen nodig, want wij zitten op ons tandvlees."

Hoe het er nu naar uitziet, en waar de Vlaamse vakbonden mee instemmen, zouden er onder andere 480 extra aanwervingen gebeuren voor het gevangeniswezen, komt er een flexibiliteitspremie, krijgen de penitentiaire inrichtingen de keuze om mee te stappen in het "Anders werken"-verhaal van Geens - meer dagshiften -, komt er een versnelde realisatie van de randvoorwaarden voor dat anders werken en een versnelling van de onderhoudswerken in de infrastructuur.

bron: Belga