Personeel Schindler blokkeert hoofdkantoor uit protest tegen ontslagen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een 150-tal werknemers van Schindler blokkeert vanmorgen het hoofdkantoor van het liftenbedrijf aan de Bronstraat in Brussel. Met uitzondering van de directieleden hebben ze niemand toegelaten tot het gebouw. Het gaat om een nieuw syndicaal protest tegen het ontslag van zestien arbeiders uit het Brusselse. Directie en vakbonden zitten in de voormiddag rond de tafel om een om oplossing te zoeken. Er wordt al enkele dagen gestaakt. De directie kondigde vorige vrijdag het ontslag van de zestien aan omdat ze volgens haar niet performant presteren. Het gaat om technici die instaan voor het onderhoud en herstel van liften. De vakbonden eisen dat de ontslagen voorlopig on hold worden gezet en dat onderhandelingen starten over het nieuwe evaluatiesysteem dat de directie enkele maanden geleden eenzijdig invoerde. Volgens de bonden zijn bijvoorbeeld de voorziene werktijden voor onderhoud te kort om dit werk goed te doen. Voorts hekelen ze in dit kader een te korte opleiding voor nieuwe werknemers.

Na de aankondiging van het ontslag riepen de vakbonden vrijdag de werknemers van Schindler over het hele land op om het werk neer te leggen en nog enkel in uitzonderlijke situaties tussen te komen. Bijvoorbeeld wanneer er mensen vastzitten in een lift.

Die oproep wordt volgens de vakbonden goed opgevolgd. "Brussel en Wallonië liggen zo goed als volledig plat. Dat is ook het geval in Antwerpen en Mechelen. In Limburg en het Leuvense zijn wel enkele werkwilligen actief. De directie heeft vanuit het Groothertogdom Luxemburg arbeiders opgevorderd om in ons land herstellingen te doen. Bij de actie vandaag zijn ook militanten van andere liftenbedrijven aanwezig", aldus vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV).

Bij Schindler werken in België 600 mensen, van wie 350 arbeiders.

bron: Belga