Koningin Paola viert vijftiende verjaardag van Missing Children Europe

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koningin Paola, voorzitster van het Bescherm Comité van Missing Children Europe, en koning Albert hebben samen met deskundigen, schrijvers, kunstenaars en Europese beleidsmakers die betrokken zijn bij het voorkomen of bestrijden van de verdwijning van kinderen, een diner gehouden voor de vijftiende verjaardag van Missing Children Europe. Nog elke twee minuten wordt er een kind als vermist opgegeven in Europa.

Missing Children Europe verenigt 29 organisaties uit 24 Europese landen die samen ijveren voor het welzijn van vermiste en seksueel misbruikte kinderen. Op het diner voor de 15de verjaardag van de organisatie spraken koningin Paola en haar gasten over het belang van een geïntegreerde aanpak voor de preventie, ondersteuning en bescherming van vermiste kinderen, over de landsgrenzen heen.

In 29 Europese landen kan je vandaag terecht op het algemene noodnummer 116 000 wanneer een kind vermist is. Een nummer dat in België door Child Focus gebruikt wordt en in 2015 in totaal 209.841 oproepen ontving. Dat zijn er 58.468 minder dan in 2014.

In 54 procent van de vermissingen gaat het om een weggelopen kind, een stijging van 3 pct tegenover 2014. De situaties waarbij kinderen vermist raken vanwege ouderlijk misbruik (29 pct) is wel met 8 pct gedaald tegenover vorig jaar.

Het percentage kinderen dat in 2015 werd teruggevonden ligt op 46 pct, een daling ten opzichte van de 67 pct in 2014.

De 'Hoopgevende Munt' van Child Focus werd eveneens voorgesteld op het diner.

bron: Belga