Franstalige spoorvakbonden roepen op tot nationale staking vanaf 22.00 uur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franstalige spoorvakbonden hebben opgeroepen tot een nationale spoorstaking woensdag vanaf 22.00 uur. Stations en werkplaatsen zullen worden geblokkeerd, aldus de bonden. Ludo Sempels van de ACOD Spoor, de Nederlandstalige vleugel, zegt dat langs Vlaamse kant er geen oproep is gelanceerd tot staken, "maar dat het de mensen zelf zijn die zullen beslissen".

De beslissing van de Franstalige bonden (CSC Transcom en CGSP Cheminots) komt er uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

"De staking gebeurt in gemeenschappelijk front en op nationaal niveau", aldus Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots. "De belangrijkste stations van het land zullen worden geblokkeerd, net als de werkplaatsen". Het is niet duidelijk hoelang de actie zal duren.

bron: Belga