"Dit is triest, mijn deur staat altijd open"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kersvers minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft woensdag tijdens de presentatie van zijn beleidsnota in de Kamercommissie Infrastructuur de wilde staking bij het spoor "triest" genoemd. "Ik ben triest dat er vandaag een staking is voor een sociaal akkoord waarvan de inkt nog niet droog is", aldus Bellot in een reactie. "Ik ben een man van dialoog, ik verkies overleg en mijn deur staat altijd open." "Ik ben positief ingesteld en het is in het belang van iedereen dat er win-winoplossingen gevonden worden", aldus Bellot, die waarschuwt voor een mogelijk opgelegde liberalisering van het spoor in 2023 door de Europese Commissie. "Daarom is er een sterke visie nodig als we een toekomst willen voor de historische operator in België."

En het is volgens Bellot niet enkel de stiptheid bij de NMBS die omhoog moet, maar vooral de productiviteit. Hij verwijst als voorbeeld naar het Zwitserse spoor, dat daar in geslaagd is, "en bovendien met een veel moeilijker net dan wij". Een ander voorbeeld van een overheidsbedrijf dat wel klaargestoomd is voor de toekomst, is volgens Bellot bpost. "Want de maatschappij en de noden van de maatschappij zijn veranderd."

Aan de stakers van het NMBS-personeel vraagt Bellot om zich "in de plaats te stellen van de burger". "Gisteren/dinsdag doet iedereen bij de NMBS mee aan de nationale staking, behalve zij die instaan voor het operationele, om de betogers in Brussel te krijgen. Een dag later wordt er dan een wilde staking georganiseerd. Ik zeg u: pas op! En dit om twee redenen: er worden mensen gegijzeld die gaan werken én er is net een sociaal akkoord getekend. Wat is van dat laatste dan nog de waarde?" De minister wees er ook op dat er al jaren een protocolakkoord is rond wilde stakingen, dat ook in het nieuwe beheerscontract wordt opgenomen.

Bellot antwoordde woensdag in de Kamercommissie Infrastructuur al op antwoorden van de Kamerleden. Maar omdat er woensdagavond van de meerderheid niet veel Kamerleden meer aanwezig waren in de commissie, zullen de replieken plaatsvinden op woensdag 8 juni.

bron: Belga