"Als je het openbaar vervoer kapot wil krijgen, is dit wat je moet doen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De oproep van de Franstalige spoorvakbonden om woensdag vanaf 22.00 uur tot een nationale spoorstaking over te gaan, is bij de reizigersorganisatie TreinTramBus serieus in het verkeerde keelgat geschoten. "Dit is nefast wanneer je zoveel mogelijk mensen uit de auto wil krijgen", zo klinkt het woensdagavond. De Franstalige bonden (CSC Transcom en CGSP Cheminots) hebben de stakingsoproep gelanceerd uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. De vakbonden zeggen dat de werknemers hierdoor een tot twee vrije dagen zouden verliezen. Langs Vlaamse kant is er geen oproep gelanceerd, maar de mensen kunnen wel zelf beslissen om de stakingsactie te volgen.

TreinTramBus vindt het in elk geval niet gepast dat de staking nauwelijks enkele uren op voorhand wordt aangekondigd. "Dit kan je moeilijk als een correct aangekondigde staking beschouwen", zegt voorzitter Stefan Stynen. "Ik ben verbaasd dat zo'n beweging in de loop van de dag kan ontstaan. Er bestaat nochtans een protocol, dat ook door de vakbonden ondertekend is, om dit te vermijden."

De TreinTramBus-voorzitter betreurt ook dat er door deze actie grote onzekerheid bestaat voor de mensen die donderdag met de trein naar het werk willen komen. "Op die manier creëer je het beeld dat je niet op het openbaar vervoer kan rekenen. Dat is natuurlijk nefast wanneer je zoveel mogelijk mensen uit de auto wil krijgen."

Tot slot stelt Stynen ook aan de kaak dat de staking zo kort volgt op de actiedag van dinsdag. "Toen werd er niet gestaakt bij de NMBS, maar was er bijvoorbeeld wel hinder bij De Lijn. Voor mensen die zowel een trein als een bus nodig hebben, wordt dat dus wel veel. Als je het openbaar vervoer kapot wil krijgen, is dit de juiste manier."

bron: Belga