Voorlopig geen Europese waarschuwing over Poolse rechtsstaat

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie stuurt voorlopig geen schriftelijke waarschuwing naar Polen over de omstreden hervormingen van het grondwettelijk hof in het land. Vicevoorzitter Frans Timmermans is ondertussen naar Warschau afgereisd om te praten met premier Beata Szydlo.

De voltallige Commissie had Timmermans een mandaat gegeven om tegen 23 mei een schriftelijke waarschuwing naar Polen te sturen. Daarmee zou de Commissie een nieuwe stap gezet hebben in een onuitgegeven Europese procedure die ervoor moet zorgen dat de Poolse rechtsstaat overeind blijft. De procedure kan in theorie tot de opschorting van het Poolse stemrecht leiden.

Timmermans liet de deadline van 23 mei echter schieten en stapte vanmorgen op het vliegtuig voor nieuwe gesprekken met de Poolse regering. Het sturen van de schriftelijke waarschuwing "zou zin hebben op het einde van het proces, maar dit proces is nu in volle ontwikkeling", zo lichtte de woordvoerder van de Commissie toe. Aangenomen wordt dat Timmermans zijn collega's woensdag zal briefen over zijn gesprekken in Warschau. Zijn eerdere mandaat is wel niet meer geldig.

De Commissie was begin dit jaar een procedure gestart waarmee ze de omstreden hervormingen van het grondwettelijk hof door de regering van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van premier Szydlo wil bijsturen. De Commissie meent dat regeringsbeslissingen over zijn samenstelling en bevoegdheden het hof verhinderen om wetteksten op een correcte manier te toetsen aan de grondrechten.

bron: Belga