"Opkomst betoging ligt boven onze verwachtingen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"De opkomst ligt boven onze verwachtingen. De treinen zitten overvol." Dat heeft ABVV-topman Rudy De Leeuw vanmiddag gezegd, vanop de nationale betoging in Brussel. Boodschap van de betoging is volgens De Leeuw dat "deze regering moet stoppen met het associale en onrechtvaardige beleid". "We zullen niet stoppen voor we resultaten zien", aldus de ABVV-topman, die herinnert aan de actiekalender van de vakbonden. Bang dat de mensen de stakingen beu zullen worden, is hij niet. "Integendeel, men wil resultaten zien." Voor de start van de betoging zijn vanmorgen vele tienduizenden betogers komen opdagen aan het station Brussel-Noord. Rond 10.45 uur zette de stoet zich in beweging. Inmiddels werden ook al enkele politici gespot, onder wie PS-voorzitter Elio Di Rupo, Laurette Onkelinx (PS), Emir Kir (PS), Fatma Pehlivan (sp.a), Raoul Hedebouw (PTB) en Peter Mertens (PVDA).

De oproep om geen voetzoekers te gooien wordt alvast niet gevolgd, maar voor de rest gaat het er voorlopig eerder kalm aan toe. De manifestanten hebben in hun protestslogans vooral kritiek op de wet-Peeters, de mogelijke afschaffing van de 38 urenweek en de uitspraak dat iedereen boven zijn stand leeft.

"We hekelen vooral het gebrek aan toekomstperspectieven", aldus een jonge militant. "Werken tot je 67ste en steeds meer uren presteren, zo'n toekomst zie ik niet zitten", klinkt het. "Dit is een regering die het belang van de werknemers niet verdedigt. Indien de federale regering niet wil plooien, moeten we haar ten val brengen", aldus een andere betoger.

bron: Belga