Meer dan 20.000 politieagenten en gendarmen staan in voor veiligheid tijdens Tour

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zowat 23.000 gendarmen en politieagenten, onder wie ook eenheden van de elitetroepen, zullen instaan voor de veiligheid tijdens de Tour de France in juli. Dat gebeurt in de "bijzondere context" van "een erg verhoogd terroristisch risico", aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. "Minstens 23.000 gendarmen en politieagenten zullen aanwezig zijn langs de wegen dit jaar, om de veiligheid van de Tour de France te verzekeren", aldus de minister tijdens een vergadering met de organisatoren. De wielerwedstrijd vindt dit jaar plaats van 2 tot en met 24 juli.

"Voor de eerste keer" is ook de Groupe d'intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN), de antiterreureenheid van de Franse gendarmerie, gevraagd om de Tour "te begeleiden" en "zich klaar te houden om indien nodig op elk moment tussenbeide te komen". "Iedereen begrijpt dat de Tour de France zich dit jaar zal afspelen in een bijzondere context", aldus de minister, die daarmee doelt op de jihadistische aanslagen in Frankrijk vorig jaar.

Volgens Cazeneuve moet Frankrijk "extreem" waakzaam blijven "tegenover een vijand die vastbesloten is ons op elk moment te treffen".

bron: Belga