Grouwels hekelt terughoudendheid politiezones over videobeveiligingsplatform

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tegen eind juni zal een derde Brusselse politiezone aan het gewestelijk videobeveiligingsplatform gekoppeld worden. Dat kondigde Brussels staatssecretaris van Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) vanmorgen aan in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement op een vraag van Brigitte Grouwels (CD&V). Die vond het "godgeklaagd" dat nog niet alle zones zijn aangesloten. Op het gewestelijke videobewakingsplatform moeten op termijn de videobeelden van de zes politiezones, de MIVB, Brussel Mobiliteit en de Haven Brussel geplaatst worden. In totaal gaat het om een 6.000 beelden, die in een welomschreven wettelijk kader kunnen geraadpleegd worden door de politiezones en Brussel Preventie en Veiligheid, verduidelijkte Debaets.

Momenteel zijn twee zones op het platform aangesloten, Brussel West en Ukkel. De zone Brussel Zuid zou eind juni moeten aangesloten zijn. Wat de andere zones betreft, lopen er technische gesprekken met de zone Brussel Noord. Bij de zone Brussel Hoofdstad Elsene is de wil bevestigd om gesprekken te starten, aldus nog Bianca Debaets die eraan toevoegde dat ze ervan overtuigd was dat ook de zone Montgomery zal meestappen in de integratie.

Ze verwees ook naar de beslissing van de Brusselse regering na de aanslagen om de middelen voor het videobewakingsplatform met 2 miljoen euro per jaar op te trekken, wat neerkomt op een verdubbeling van de middelen. Ook zal de integratie - die voorzien was tegen eind 2019 - versneld worden.

Brigitte Grouwels vond het "godgeklaagd" dat nog altijd niet alle politiezones deelnemen aan het platform, en dat enkel omwille van hun eigen autonomie. Ze riep de Brussels regering op de zones tot spoed aan te manen.

bron: Belga