We kunnen niet meer tuinieren

De huidige generatie twintigers, dertigers en veertigers hebben vaak geen kennis over tuinieren, schrijft De Morgen. Maar moestuinverenigingen merken wel een toename in het aantal hobbytuiniers.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Het zijn bange tijden voor de Vlaamse tomaat en roos. Vlamingen tussen de 20 en 40 jaar weten namelijk niet goed hoe het een moestuin moet onderhouden. Hun ouders maakten deel uit van de babyboomgeneratie en gingen als eersten allebei werken, waardoor er weinig tijd overbleef om de kinderen in te wijden in de geheimen van de moestuin. "De tijdsbesteding van die generatie veranderde en ook het sociale leven werd belangrijker. Daardoor leerden ze hun kinderen niet meer in de tuin werken", vertelt Marieke De Boe van Tuinhier.

Ondanks het gebrek aan kennis, is er wel veel interesse in de hobby. "Het duurzame en het ecologische wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. En door tv-programma's zoals Over eten gaan mensen nadenken over wat ze eten en over wat ze aan hun kinderen te eten geven", zegt De Boe. Tuinierverenigingen merken een toegenomen interesse in hun activiteiten en workshops. "Het is inderdaad zo dat de twintigers en dertigers van vandaag niet meer van generatie op generatie leren tuinieren. Maar dat ze er wel meer over willen weten, ondervinden wij ook. Ons ledenbestand is aan het verjongen en de cursussen in het voorjaar waren in geen tijd volzet", zegt Barbara Cremers van VELT.

Foto Pixabay