India test met succes mini-spaceshuttle

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO heeft met succes een herbruikbaar ruimtetuig getest als een stap naar een eigen spaceshuttleprogramma. Om 03.30 uur Belgische tijd steeg van op de lanceerbasis Sriharikota een raket op die op 70 km hoogte de RLV-TD alias "Demonstrator van herbruikbaar lanceersysteem" losliet, zo zei woordvoerder DP Karnik van de ISRO. Het toestel met vleugels maakte dan een manoeuvre van 180 graden, keerde terug in de atmosfeer en plofte gecontroleerd in de Golf van Bengalen. "De missie is succesvol afgerond", zei Karnik. Het testmodel van een spaceshuttle had een diameter van zowat een meter, veel kleiner dan het actuele ontwerp van echt ruimtetuig.

Volgens de Indiase ruimtevaartexpert Ajay Lele zijn de VS het enige land dat over operationele technologie voor een spaceshuttle beschikt, maar het nam zijn shuttles in 2011 uit dienst. Rusland en China gebruiken sferische capsules om astronauten naar en van de ruimte te transporteren.

New Delhi trok zowat veertien miljoen dollar uit en had vijf jaar nodig om het eerste vluchtmodel van het programma te ontwikkelen, meldde de omroep NDTV.

bron: Belga