Europese Unie maakt zich zorgen over Congolese verkiezingsimpasse

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag op een bijeenkomst in Brussel de Congolese machthebbers opgeroepen om onverwijld het verkiezingsproces opnieuw op te starten. De ministers zetten vandaag voor het eerst in anderhalf jaar gemeenschappelijke conclusies over de Democratische Republiek Congo op papier. De voormalige Belgische kolonie bevindt zich dan ook op een scharniermoment. In december verstrijkt het mandaat van president Joseph Kabila, maar er bestaat grote onzekerheid over de organisatie van een nieuwe stembusgang.

Reynders en zijn Europese ambtgenoten roepen in de conclusies de regering, de onafhankelijke nationale verkiezingscommissie CENI en alle andere betrokken partijen op "om dringend de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor het houden van vrije, transparante, inclusieve en vreedzame verkiezingen, en in het bijzonder presidents- en parlementsverkiezingen."

Om een consensus over het hele verkiezingsproces mogelijk te maken, is er volgens de Europeanen dringend nood aan een "korte en precieze" politieke dialoog in het land. Daarbij moet ook het recht op vrije meningsuiting gevrijwaard worden. De ministers maken zich zorgen over belemmeringen van het politieke debat en de berichten over de intimidatie van politici, journalisten en mensenrechtenactivisten. Ze beklemtonen dan ook "de individuele verantwoordelijkheid" van alle actoren om de rechtsstaat en de mensenrechten te respecteren.

De Verenigde Staten dreigden het voorbije weekeinde met sancties en de Britse hoge gezante voor de regio van de Grote Meren, Danae Dholakia, had vorige week laten verstaan dat Londen en zijn Europese partners "doelgerichte sancties" zouden overwegen tegen individuen die verantwoordelijkheid zouden dragen voor geweld tegen burgers en intimidatie van de politieke oppositie.

bron: Belga