Google schudt slimme jeansjas uit de mouw

Levi's heeft de handen in elkaar geslagen met Google voor de ontwikkeling van een slim jeansjasje. Bellen, muziek luisteren of een app opstarten kan via een simpele swipe over het textiel.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De stof, die Jacquard gedoopt werd, ziet eruit als eender welke banale jeans. Het grote verschil zit in het garen, waar metalen legeringen in verwerkt zijn die zorgen voor geleiding. Zo kan het textiel reageren op bewegingen en aanrakingen, wat ervoor zorgt dat je jacket werkt zoals je smartphone.

Via de interactieve mouw is bellen een fluitje van een cent en verwissel je in een mum van tijd van muzieknummer. De jas is bovendien uitgerust met een slimme drukknop, die de gebruiker kan verwijderen als het tijd is om het vest te wassen. Het opladen van het kledingstuk gebeurt via een USB-poort. Het platform staat ook open voor ontwikkelaars, zodat de functies van het jasje nog kunnen worden uitgebreid.

De Commuter Trucker Jacket richt zich vooral op fietsers, die te druk in de weer zijn om hun gsm uit hun zak te vissen. Het unisex jeansvestje wordt tegen de lente van 2017 verwacht en zal in beperkte oplage in de Levi's-winkels en online verkrijgbaar zijn. Over de kostprijs van dit slimme kledingstuk is voorlopig nog niets geweten.

De jeansjas werd voorgesteld op de I/O-conferentie van Google. Daar maakte zoekgigant ook bekend bijna klaar te zijn met de ontwikkeling van Ara, een modulaire smartphone die bedoeld is om zelf in elkaar te zetten. Gebruikers kunnen zo kapotte onderdelen zelf vervangen. Dit zou verspilling voorkomen en telefoons een langere levensduur geven.