Deze week kan je Mars met het blote oog spotten

Deze week staat Mars op 'slechts' 75 miljoen kilometer van de aarde, waardoor we de rode planeet met het blote oog kunnen zien. Het is al meer dan tien jaar geleden dat de afstand tussen de twee planeten zo klein was. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Dat we Mars als een gele stip aan de hemel kunnen bewonderen, hebben we te danken aan het feit dat de rode planeet en onze aarde aan dezelfde kant van de zon staan. Zondag stond het duo precies op één lijn en maandag 30 mei staan de twee planeten het dichtst bij elkaar. Dan zullen de aarde en Mars zich op 75 miljoen kilometer van elkaar bevinden, een peulschil in galactische termen. Wie de rode planeet deze week met eigen ogen wil zien, kan best de hemel afsporen tussen één en twee uur 's nachts.

De laatste keer dat Mars en de aarde aan dezelfde kant van de zon staan, is al geleden van november 2005. Toen bedroeg de afstand tussen de planeten 69 miljoen kilomter. Astronomen kijken ondertussen al uit naar het jaar 2018. Op 31 juli 2018 zal de afstand tussen de twee namelijk slechts 57 miljoen kilometer zijn.

Foto R.V.