De vriendschapsparadox: Waarom al jouw vrienden populairder zijn

door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Je kent het wel: jij zit thuis terwijl al je vrienden op stap zijn met andere vrienden. Dat betekent niet noodzakelijk dat je eenzaam of onpopulair bent. Steek het gerust op de 'vriendschapsparadox'.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat jouw vrieden meer vrienden hebben dan jij. Dat vreemde patroon werd in 1991 vastgesteld door socioloog Scott Feld, die een studie deed naar de structuur van sociale netwerken. Zijn ontdekking dat iedereen enigszins minder populair dan zijn of haar kameraden, heeft Feld de 'vriendschapsparadox' genoemd.

Zoals The Science of Us uitlegt, heeft het merendeel van de mensen een paar dichte vrienden, terwijl een klein aantal mensen in staat zijn om enorm veel vrienden te hebben. Het is door die tweede groep dat de vriendschapsparadox zich voordoet, want mensen met veel vrienden hebben veel kans om ook in jouw kringen te zitten. Zodra ze een van jouw vrienden zijn, doen ze het gemiddelde aantal vrienden per persoon in jouw gezelschap stijgen. Gemiddeld gezien hebben dus bijna al jouw vrienden meer vrienden.

Online

Een groep onderzoekers haalde de vriendschapsparadox weer van onder het stof om te onderzoeken of die ook werkzaam is op sociale media. Voor de studie, gepubliceerd in PLoS, werden 200 miljoen tweets van 5.8 miljoen Twitter-gebruikers geanalyseerd, rekening houdend met de activiteiten van de volger en zijn of haar aantal volgers. Ook de sociale invloed van de onderzochte gebruikers werd in kaart gebracht door te kijken naar het niveau van engagement: clicks, retweets, likes, etc.

Wat blijkt? De paradox werkt op dezelfde manier als in het echte leven. Mensen zijn geneigd om gebruikers te volgen die meer volgers hebben en actiever zijn dan zijzelf. "Gebruikers volgen meestal in de hoogte, zelden omgekeerd", leggen de onderzoekers uit.

(H)echte vriendschap

Wat kunnen we daar nu mee aanvangen? We voelen ons allemaal wel eens minder goed in ons vel door onze populariteitsgraad op het net en in het echte leven, maar wie geeft er om 100 volgers meer of minder? Waar het écht op neerkomt, is kwaliteit - niet kwantiteit. Je kunt nooit je hart luchten bij al je vrienden, dus focus liever op je hechte vriendschappen.