Ronde van Noorwegen - Edvald Boasson Hagen bist in slotrit, eindzege voor Pieter Weening

door
Belga
Leestijd 2 min.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) heeft de slotrit in de Ronde van Noorwegen (2.BC) op zak gestoken. De Noor bleef een sprintend peloton voor en haalde het na 163 kilometer van Drobak naar Sarpsborg voor zijn landgenoten Sondre Holst Enger (Noorse selectie) en August Jensen (Coop-Osterhus). De eindzege gaat naar de Nederlander Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton). Sep Vanmarcke kwam niet meer aan de start van de slotrit. Onze landgenoot is ziek en koerste naar eigen zeggen "al de ganse week zonder kracht in zijn benen". "Het is beter om te herstellen en op krachten te komen. Dan kan ik terug verder werken naar de volgende wedstrijden", zo stelde hij op Facebook.

Geen Vanmarcke meer, maar wel nog heel wat andere renners die zich in de slotrit wilden tonen. Zes renners trokken op avontuur: Lluís Mas (Caja Rural-RGA), Krister Hagen (Coop-Osterhus), Matthias Krizek (Team Roth), Frederik Strand Galta (Delko Marseille Provence KTM), Andreas Vangstad (Sparebanken Sør) en Richard Larsen (Team Tre Berg-Bianchi). Veel bonus kregen ze nooit van het peloton dat Galta, slechts op 1:22 van leider Weening, niet te veel tijd gunde.

Op acht kilometer van het eind werden met Mas en Krizek de laatste vluchters gegrepen. Dat was het sein voor Edvald Boasson Hagen om in de aanval te gaan en een laatste gooi te doen naar de eindzege, hij stond op 43 seconden van Weening bij de start zondag. De Noor won de etappe, zijn tweede zege op rij na die van zaterdag, maar telde slechts acht seconden voorsprong op een groepje met 36 renners dat sprintte om de tweede plaats en waarin ook leider Weening zat. Tosh Van der Sande sprintte naar de vijfde plaats.

De eindzege ging naar Weening. Voor de Nederlander is het zijn tweede eindzege in een rittenkoers. Eerder won hij in 2013 de Ronde van Polen (WorldTour). Hij volgt op de erelijst Jesper Hansen op. Boasson Hagen pakte twee ritzeges en de tweede plaats, net zoals in 2015, in het eindklassement. Sander Armée bezet een knappe vijfde plaats in de eindstand, Eliot Lietaer is achtste.

bron: Belga