Bedankt, Antwerpse koning van de lach

Vlaanderens bekendste komiek Gaston Berghmans is niet meer. Samen met Leo Martin vormde hij een onafscheidelijk duo. Ook zijn bekendste typetje Joske Vermeulen staat in het geheugen gegrift.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

De Vlaamse acteur en komiek overleed zaterdag 21 mei op 90-jarige leeftijd in een rust- en verzorgingstehuis in Schoten. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid. Berghmans was getrouwd met Jenny, waarmee hij een dochter heeft.

Antwerps accent

Gaston Berghmans werd geboren op 11 maart 1926 in Merksem. Hij ontdekt zijn gevoel voor humor tijdens het opvoeren van een sketch op een feestje van zijn korfbalclub. Zangeres Lizy Berna wist het komische talent van de Antwerpenaar wel te smaken en geeft zijn naam door aan Jaak De Voght, die in de jaren 50 heel wat variétéartiesten begeleidt. Tijdens Expo 58 maakt Berghmans zijn tv-debuut met zijn grappen over de wereldtentoonstelling, waarmee hij weinig succes oogst. De regisseur had hem immers gevraagd mooi Nederlands te spreken, waar de komiek met zijn sterk Antwerpse accent niet in slaagde. In het variétégenre laat de komiek met zijn revues wel de zalen vol lopen en speelt mee in enkele Vlaamse komedies zoals ‘Een zonde waard' en ‘Hoe zotter, hoe liever'.

Joske Vermeulen

Gaston Berghmans is uiteraard onlosmakelijk verbonden met Leo Martin. Eind jaren 50 leerden het duo elkaar kennen in de Billiard Palace in Antwerpen. Martin speelde bij het orkest van Willy Rockin saxofoon, Berghmans entertainde de zaal met zijn sketches. In 1972 lanceren ‘Gaston en Leo' hun carrière met een debuut op de BRT-televisie. Na het succes van de komediereeks ‘De kolderbrigade', start het tweetal met hun eindejaarsshows op de BRT. De shows zijn kijkcijferkanons en leveren een van de bekendste sketches van Berghmans, die van Joske Vermeulen uit de Trammezandlei 122 in Schoten. Daarna volgen verschillende films met Gasten en Leo zoals ‘Zware Jongens' en ‘Paniekzaaiers'. In 1989 laten Gaston en Leo de BRT achter zich en maken de overstap naar de commerciële omroep VTM.

Afscheid van Martin

Op 18 maart 1993 moet Gaston afscheid nemen van zijn kompaan Leo, die overlijdt aan de gevolgen van longkanker. Na zijn overwinning op darmkanker treedt Berghmans nog regelmatig solo op en vormt hij af een toe een komisch duo met Carry Goossens. Voor zijn 80ste verjaardag zendt VTM een vijfdelig portret uit van Berghmans. Nadien verschijnt hij nauwelijks nog op televisie. In 2008 is hij nog te zien in ‘Christmas In Paris', zijn laatste film.

Foto Belga / D. Waem