Het leven van een wietmiljonair

door
Jelle
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse cannabisindustrie barst uit haar voegen. De eerste wietmiljonairs beginnen zelfs op te duiken. Jeremy Moberg is een van hen.

Nederland wietland? Vergeet dat maar, de VS nemen sinds kort het voortouw in het debat omtrent de legalisering van cannabis. In Colorado, Washington, Oregon en Alaska is recreatief gebruik gelegaliseerd, in veel andere staten is medicinaal gebruik toegelaten. Dat heeft een heuse cannabisindustrie met een totale waarde van zo'n 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) gecreëerd. Het is zelfs de snelst groeiende economische sector in het land van de stars and stripes. De betrokken staten hebben hun belastinginkomsten stevig zien toenemen.

Geldproblemen

Een van de mensen die daarvan profiteren is Jeremy Moberg. Enkele jaren geleden was hij nog een nobody met geldproblemen die illegaal cannabis teelde, maar dankzij de legalisering is hij plots multimiljonair. Hij had namelijk de kennis om op grote schaal te beginnen telen. «Toen de wet gestemd was, hebben we dat uitgebreid gevierd», vertelt hij aan The Guardian. «Ik weet nog dat ik in de jacuzzi zat te drinken en zei: ‘Dit wordt fantastisch'».

Miljoenen dollars

De 41-jarige Amerikaan uit de staat Washington heeft nu een cannabisboerderij en produceert 900 kilogram per jaar, die hij verkoopt aan coffeeshops. Zijn omzet bedraagt ettelijke miljoenen. In de regio zijn er meer dan vijftig cannabisboeren die honderdduizenden dollars in de economie pompen met de aankoop van materiaal, de bouw van infrastructuur en de nodige handenarbeid.

Helikopters

De ervaring waar hij nu van profiteert deed Moberg op door twintig jaar lang illegaal te telen. Terwijl de meesten ervoor kozen om hun plantjes binnen te verbergen, teelde hij in de bossen. Zo bleef de plantage verborgen voor de helikopters die ernaar op zoek waren, legt hij uit. «Ik verdiende 50.000 tot 100.000 dollar (45.000-90.000 dollar, red.). Een mooi inkomen voor een student», geeft Moberg toe. «Ik miste vaak het begin en het einde van het semester, ik moest mijn plantage bewerken.»