België huldigt slachtoffers aanslagen

In het paleis zijn de aanslagen van 22 maart in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek herdacht. Samen met naasten van de slachtoffers en gewonden woonden de koninklijke familie, de leden van de federale regering en afgevaardigden van de Vlaams en Waalse regering de ceremonie bij.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

"We hebben getoond hoe sterk onze maatschappij is", stak koning Filip van wal. "Gesterkt door uw moed, uw waarden, uw waardigheid, gesterkt door de banden met de mensen om u heen, die in deze donkere dagen nog nauwer werden. U hebt niet toegegeven, evenmin als onze maatschappij. U werd geraakt tot in het diepst van uw hart en toch is uw antwoord liefdevol en genereus."

Premier Charles Michel (MR) bracht hulde aan de hulp- en interventiediensten, die ook vertegenwoordigd waren op de herdenkingsplechtigheid. "We zijn ook alle mensen die levens gered hebben dankbaar: de hulpverleners die ter plaatse gingen, snel en onbaatzuchtig, de dokters en verplegers die mirakels hebben verricht om de gewonden te genezen. Deze mannen en vrouwen leveren het bewijs dat er in velen van ons moed schuilgaat. Ook dat geeft ons hoop voor de toekomst", klonk het. "Dit is geen oorlog tussen het Westen en de islam. We doen alles om deze terroristen te stoppen", stelde de eerste minister nog.

"Allemaal verantwoordelijk"

Verder getuigden ook enkele burgers die nauw betrokken waren bij de aanslagen. "Mijn eerste gedachte toen ik die plek van chaos verliet, was om de stad te verlaten en nooit meer terug te komen", zei Dominique Denoël, slachtoffer van de aanslag in metrostation Maalbeek. "Nu weet ik dat ik enkel zou vluchten van mijn verantwoordelijkheid, want wij zijn allemaal verantwoordelijk voor de wereld waarin wij leven. Onze enige fout is dat we de dingen laten gebeuren."