Stormloop op tankstations in noordwesten van Frankrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de benzinestations in het noordwesten van Frankrijk stonden zaterdag lange rijen nu op sommige plaatsen de brandstof gerantsoeneerd is om tekorten te vermijden als gevolg van de sociale onrust. Tegenstanders van een hervorming van het arbeidsrecht blokkeren raffinaderijen. Als gevolg daarvan hebben verscheidene departementen in het noordwesten van het land beslist de brandstofdistributie te beperken.

Dankzij de opheffing van versperringen aan grote oliedepots konden bepaalde tankstations zaterdag bevoorraad worden, maar vele andere bleven droog staan en waar wel nog getankt kon worden, was het een overrompeling, met soms opstoppingen tot gevolg.

De Franse federatie Ufip (Union française des industries pétrolières) schatte dat "15 à 20 procent van de tankstations in de regio zonder voorraad of met te weinig voorraad zat", terwijl de oliegroep Total er halverwege zaterdag 317 had geteld in zijn netwerk, waarvan 54 procent van de stations in Bretagne, 46 procent in Normandië, 43 procent in Pays-de-la-Loire, 34 procent in Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

In Nantes, Rennes of Brest moest soms een half uur of een uur aangeschoven worden om bij de benzinepomp te geraken, vertelden automobilisten, van wie sommige ontmoedigd rechtsomkeer hadden gemaakt.

In totaal voerde een tiental departementen vrijdag beperkingen in op de distributie van benzine. De autoriteiten lieten ook zes van de acht blokkades op toegangen tot oliedepots ontruimen.

Bron: Belga