Afghaanse talibanleider "vermoedelijk gedood" bij Amerikaanse drone-aanval

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mollah Akhtar Mansoer, de chef van de taliban in Afghanistan, is zaterdag onder vuur genomen bij een aanval met een Amerikaanse drone in de buurt van de Afghaans-Pakistaanse grens. Dat meldt een officiële bron binnen het Pentagon. Het Pentagon kondigde eerder al aan dat het een reeks luchtaanvallen uitvoerde tegen Mansoer. De woordvoerder van het Pentagon Peter Cook bevestigt dat de aanval plaatsvond, maar niet of Mansoer om het leven kwam. De aanval, waarbij ook een tweede mannelijke talibanstrijder zou zijn omgekomen, was door president Barack Obama goedgekeurd, aldus de anonieme bron nog.

Mansoer nam vorig jaar het leiderschap van de taliban in Afghanistan over van mullah Mohammed Omar. "Mansoer is als talibanleider actief betrokken geweest bij het plannen van aanvallen tegen instellingen in Kaboel en in de rest van Afghanistan, en zorgde zo voor een bedreiging voor de Afghaanse burgers en veiligheidskrachten, ons personeel en onze coalitiepartners", aldus Peter Cook in een persbericht volgens CNN. "Mansoer is een obstakel geweest voor de vrede en de verzoening tussen de Afghaanse overheid en de taliban, omdat hij talibanleiders verbood deel te nemen aan de vredesgesprekken met de overheid, die hadden kunnen leiden tot een einde van het conflict."

"Sinds de dood van mullah Omar en de start van het leiderschap van Mansoer, heeft de taliban talrijke aanvallen uitgevoerd waarbij tienduizenden Afghaanse burgers en veiligheidskrachten, en ook soldaten van de VS en de coalitie, werden gedood", aldus de woordvoerder, die toevoegt dat het Pentagon de resultaten van de aanval nog onderzoekt, en meer informatie zal geven van zodra die beschikbaar is.

Bron: Belga