Ruim 250 mensen op mars Ihsane Jarfi tegen holebifobie en transfobie in Gent

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent trokken vrijdagavond ruim 250 mensen door de binnenstad om te protesteren tegen holebifobie en transfobie, maar ook tegen alle andere vormen van uitsluiting, geweld en haat. De mars die Ihsane Jarfi herdenkt, het slachtoffer van de eerste erkende homofobe moord in ons land, ging voor het eerst in Vlaanderen door. Op de mars waren vertegenwoordigers aanwezig van Vlaamse, Brusselse en Waalse holebi- en transverenigingen. De deelnemers droegen witte ballonnen, banners en vlaggen. Het is Ishanes vader Hassan die het initiatief voor de mars nam.

"We herdenken in de eerste plaats Ishane Jarfi, het slachtoffer van de eerste erkende homofobe moord in ons land en komen op tegen holebifobie en transfobie, maar daar stopt het niet", zegt Jeroen Borghs van koepelvereniging Cavaria. "We komen op tegen alle vormen van uitsluiting en geweld en haat. Dit is echt een symbool van liefde, respect en solidariteit voor elk slachtoffer van discriminatie en uitsluiting."

In aanloop naar de Mars Ihsane Jarfi vond vrijdagnamiddag het congres Pride & Privilege plaats. In verschillende workshops onderzochten de deelnemers hoe verschillende gronden voor discriminatie, zoals afkomst, gender, sociale status op elkaar inwerken.

De Gentse schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a) wees op onze progressieve wetgeving en de goede plaats van ons land wanneer het gaat over de juridische en maatschappelijke positie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. "Helaas: meer gelijke rechten op papier betekent niet altijd gelijkheid in de praktijk. We moeten vaststellen dat de Belgische bevolking ten opzichte van holebi's en transgenders minder progressief is ingesteld dan de wetgeving en het beleid. Vandaag in België is uitsluiting van LGBT nog dagelijkse kost. Deze discriminatie neemt verschillende vormen aan en gaat van kleine beledigingen onder het mom van grapjes, tot flagrante discriminatie, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, de woonmarkt of in het uitgangsleven. En daar stopt het niet. Ook geweld tegen holebi's en transgenders vindt nog steeds plaats in onze straten."

bron: Belga