NMBS verkocht al 15.000 betogerstickets

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NMBS heeft al 15.000 speciale tickets verkocht voor de nationale betoging van komende dinsdag in Brussel. Dat meldt een woordvoerder van het spoorbedrijf. Er worden acht extra treinen ingelegd voor de betoging: zes vanuit Wallonië en twee vanuit Vlaanderen. De bonden voeren actie tegen het regeringsbeleid. "Bij het inschakelen van extra treinen baseren we ons op de vraag", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Vanuit Luik en Charleroi zullen telkens twee extra treinen rijden bovenop het bestaande aanbod. Daarnaast zijn er nog extra ritten vanuit La Louvière, Moeskroen, Antwerpen en Oostende.

De speciale vakbondstickets kosten 12 of 14 euro heen en terug, afhankelijk van de afstand. Iedereen kan de tickets aankopen aan de NMBS-loketten, maar de koper moet wel een speciale code kunnen geven die de vakbonden verspreiden. Vaak zijn de vakbondstickets goedkoper dan een normaal ticket heen en terug, zeker voor langere afstanden.

De vakbonden hebben niet de indruk dat de betogingsappetijt is afgenomen, ook niet in Vlaanderen. "We voelen dat het leeft, het ongenoegen is niet verminderd", zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. Ook ABVV verwacht "een grote opkomst", maar niemand waagt zich aan een concrete voorspelling. Bij de vorige grote betoging, op 7 oktober, telde de politie 80.000 deelnemers.

Uit een peiling van VTM en Het Laatste Nieuws blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen de nationale betoging steunt. Opvallend is dat de vakbonden ook redelijk wat steun genieten bij kiezers van de regeringspartijen. Geen verrassing voor de ACV-woordvoerder: "Wat die partijen voor de verkiezingen verklaarden, staat vaak haaks op wat ze nu doen. Kijk naar de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 en de indexsprong. De mensen voelen zich bekocht."

In de marge van de vorige twee nationale betogingen waren er rellen aan het Zuidstation. Ook het geweld op het kabinet-Geens afgelopen dinsdag was een smet op het imago van de bonden. Alles wordt in het werk gesteld om onlusten dinsdag te vermijden. "Dat doen we altijd. Onze interne ordedienst is er niet kleiner op geworden", zegt Vanbellinghen.

Er wordt druk overlegd met de stad en de politie, benadrukt ook ABVV. "We roepen op om geen bommetjes mee te brengen", zegt woordvoerster Gina Heyrman. "We bereiden de betoging met veel zorg voor, maar het is niet te voorkomen dat er externe onruststokers opdagen. De politie moet dan ingrijpen."

De optocht vertrekt om 11.30 uur aan het Noordstation, loopt door het centrum van Brussel en eindigt aan het Zuidstation.

bron: Belga