EK zwemmen - Pieter Timmers geplaagd door slaapproblemen

door
Belga
Leestijd 3 min.

"Dit was een gemiste kans", verklaarde Pieter Timmers vrijdag op het EK langebaanzwemmen na afloop van de finale van de 100m vrij, waarin hij vijfde werd in 48.64. "Ik hoopte voor de verrassing te kunnen zorgen, maar ik moet realistisch blijven. De voorbije dagen waren erg moeilijk", verwees hij naar zijn slaapproblemen in de Britse hoofdstad. Timmers was met veel ambitie naar Londen afgezakt. Op de eerste dag toonde hij in de finale van de 4x100m, waarin België brons pakte, dat hij in vorm was. Met 47.37 lukte Timmers toen de beste chrono van alle zwemmers. "Met die tijd van maandag had ik op goud kunnen mikken. Daarna had ik echter enkele minder goede dagen."

In de finale van de 100m vrij werd Glenn Surgeloose zevende in 48.75. "Het ontbeerde me aan kracht om te versnellen", aldus Surgeloose. "Op een gegeven moment lag ik voor Verschuren (nvdr. de Nederlander werd uiteindelijk tweede in 48.32). Hij kon versnellen, ik niet. Ik slaagde er niet in mijn ritme op te trekken."

Kimberly Buys werd vijfde (58.48) in de finale van de 100m vlinder. Ze was tevreden met haar wedstrijd. "Ik ben constant gebleven. Dat geeft me vertrouwen met het oog op de Olympische Spelen", aldus de BRABO-zwemster, die in oktober een breuk opliep in de pols. "Ik had in de finale graag meer kracht en energie gehad om zo mijn Belgisch record (58.36) te verbeteren. Maar ik mag tevreden zijn. Mijn week begon minder goed, met mindere tijden op de 100m vrij en de estafette. Ik sluit nu af met een positief gevoel."

De 16-jarige Lotte Goris werkte in Londen haar eerste halve finale op een EK af. In het Aquatics Center legde ze haar 200m vrij af in 2:00.28, waarmee ze haar Belgische record uit de reeksen (2:00.32) vier honderdsten aanscherpte. Ondanks haar uitschakeling in de halve finales was Goris erg tevreden. "Deze morgen wou ik graag onder de twee minuten zwemmen, in de halve finales hoopte ik sneller te zwemmen dan in de reeksen. Ik heb zonder stress gezwommen. Ik wou vooral genieten van het moment."

Ronald Gaastra, één van de Belgische coaches, zag zijn pupillen Timmers, Surgeloose en Buys vrijdag aan het werk. "Pieter had hier last van slapeloosheid. Hij heeft zijn best gedaan, maar mentaal was het heel zwaar. Het heeft waarschijnlijk te maken met verschillende factoren: stress, het hotel,... Glenn heeft een mooie wedstrijd gezwommen. Misschien kon hij nog wat sneller zijn, maar na al die wedstrijden is dat moeilijk. En Kimberly heeft dan wel niet haar record verbeterd, toch ben ik heel blij voor haar. En dit omwille van drie redenen. Ten eerste hebben we gezien dat haar polsblessure helemaal achter haar ligt. Ten tweede was ze voor het eerst erg snel vanaf de reeksen. En tot slot wist ze er weer bovenop te komen na enkele mindere prestaties de voorbije dagen."

Zaterdag is de mannenploeg op de 4x200m vrij, in 2014 goed voor Europees brons, nog aan zet. "Normaal zal Louis Croenen hersteld zijn. We zullen morgen zien hoe hij zich voelt en of we Pieter kunnen sparen voor de finale", aldus Gaastra. De andere teamleden zijn Surgeloose, Jasper Aerents en Lorenz Weiremans.

bron: Belga