200 mensen betogen voor ander gevangenisbeleid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat tweehonderd mensen, onder wie ook heel wat magistraten, houden vrijdagmiddag een actie voor het Brusselse justitiepaleis. Naar aanleiding van de stakingsactie van de cipiers, vragen ze een herziening van het huidige gevangenisbeleid. De actievoerders klagen onder meer aan dat de wet van 2005 die de rechtspositie van de gedetineerde vastlegt, nog altijd niet wordt toegepast.

Volgens de manifestanten is een terugdringing van de gevangenispopulatie een belangrijke maatregel die kan bijdragen tot betere leefomstandigheden in de penitentiaire inrichtingen. Zo vragen ze om geïnterneerden en drugsverslaafden niet langer in de gevangenis op te sluiten. Een gevangenisstraf moet dus in de eerste plaats worden toegepast bij gevaarlijke personen en plegers van zware misdrijven. Voorts pleiten de actievoerders voor een degelijke ondersteuning en omkadering voor de gevangenen.

"Men criminaliseert de sociale omstandigheden die een probleem vormen", zo stelt Diletta Tatti, advocaat bij Progress Lawyers Network. Ze klaagt ook het overmatig gebruik van het voorarrest aan. "Meer dan een derde van de gedetineerden zit daar in voorarrest, in afwachting van een proces."

"Het is niet door 4 miljoen vrij te maken om het imago van België op te poetsen, dat de premier het probleem gaat oplossen", zo stelt dan weer Alexis Deswaef van de Franstalige mensenrechtenorganisatie Ligue des droits de l'Homme. "Hij zou zich beter inspannen voor het vinden van een oplossing, het imago zal dan wel volgen." De organisatie had vorige week nog een klacht tegen premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens ingediend, voor onmenselijke en vernederende behandelingen door uitblijven van handelen en wegens het niet-verlenen van hulp aan mensen in nood.

bron: Belga